Monday, May 21, 2012

Drassocracy

Οι Έλληνες φιλελεύθεροι ειναι πραγματικά περήφανοι για το ρεαλισμό που διέπει τα προεκλογικά τους προγράμματα. Με ένα μόνο προβληματάκι. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου ρεαλιστικά. Κατηγορούν τους υπόλοιπους ότι δεν κατέχουν τον ορθό λόγο και ότι διακρίνονται από τρομακτική έλλειψη ρεαλισμού. Θεωρουν οτι όλος ο υπόλοιπος κόσμος δε διαβάζει κανένα πρόγραμμα, αλλά απλά πεφτει εύκολο θύμα λαικισμού. Επίσης είμαι σχεδον σίγουρος ότι πιστεύουν πως αν ο κόσμος ψήφιζε αποκλειστικά με βάση το πρόγραμμα των κομμάτων, τότε θα ψήφιζε φιλελέυθερα και δεν θα έπεφτε εύκολο θύμα "λαικισμού".


Φυσικά αυτή η τάση του λαού να πέφτει εύκολο "θύμα λαικισμού" δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ενστικτώδη βούληση πολλών ανθρώπων να μην προσυπογράψουν την οικονομική τους καταστροφή και την εν δυνάμει απειλή της βιολογικής τους υπόστασης. Και επειδή οι φιλελεύθεροι φίλοι μου έχουν μία μανία να φέρνουν παραδείγματα από την φύση, (θα το δούμε αυτο το αστείο αναλυτικά σε αλλη ενότητα) αυτό στην φύση περιγράφεται πολύ απλά από το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρισης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι φιλελεύθεροι ψηφοφόροι προέρχονται κατά συντρηπτική πλειοψηφία από τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα όπου δεν υπάρχει ανάγκη για επιβίωση αλλά ανάγκη για διαβίωση, κάτι το οποίο συνήθως αποτυπώνεται διαφορετικά στην κάλπη.

Το πρώτο μου post λοιπόν, αφορά ένα ελληνικό κόμμα. Καλωσήρθες στην οικονομική αποδόμιση της Δράσης. Η επιλογή του προγράμματος της Δράσης δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η Δράση είναι ένα μικρό, εκλογικά αδιάφορο κόμμα. Παρ όλα αυτά, ο τρόπος σκέψης της αποτελεί την κυρίαρχη άποψη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που βουλιάζει. Η Δράση, ως ένα φιλεύθερο κόμμα που σέβεται τον εαυτό του, θέλει να εφαρμόσει τη λιτότητα του μνημονίου και ακόμα παραπέρα. Άρα αναλύοντας το πρόγραμμα της Δράσης, ουσιαστικά θα δούμε τι ακριβώς σκέφτονται οι Γερμανοί καθώς και τις βασικές αδυναμίες του Μημονίου. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, ακόμα και το ίδιο το μνημόνιο είναι αριστερό μπροστά στο πρόγραμμα που σκαρφήστικαν τα αγόρια της Δράσης. Πάμε λοιπόν να δούμε πως το ρεαλιστικό -όπως λένε- πρόγραμμά τους, είναι στην πραγματικότητα μία βάρκα που μπάζει από παντού νερά και μας οδηγεί ακόμα βαθύτερα στο βούρκο.



Η Πρότασή μας για την Οικονομία

«Σχέδιο εξαφάνισης των ελλειμμάτων με ένα ΣΟΚ ανάκτησης της εμπιστοσύνης για επένδυση και ανάπτυξη»

Η Δράση λοιπόν προτείνει την εξαφάνιση των ελλειμμάτων. Εμένα τώρα αυτό μου φαίνεται κομματάκι περίεργο, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματα της φιλελεύθερης σχολής από το ξεκίνημα αυτής  της ρημαδοκρίσης, είναι ότι αν κάνουμε στάση πληρωμών, εντός ή εκτός ευρώ, η ύφεση που θα προκαλούσαμε θα ήταν καταστροφική για την εσωτερική αγορά. Λένε, ότι αν δεν μπαίναμε στο μνημονιο, θα χρειαζόταν να ισοσκελίσουμε απότομα δηλαδή θα καταστρεφόμασταν, θα έβρεχε βατράχια, τα ποτάμια θα γέμιζαν με αίμα ενώ με το μνημόνιο αυτή η προσαρμογή θα γινόταν ήπια. 

Θα πουν φυσικα οι κακεντρεχεις οτι τοτε ειχαμε μεγαλυτερο ελλειμμα μπλα μπλα μπλα. Να θυμισω εδω οτι τοτε ειχαμε και αρκετα μικροτερο χρεος καθως επισης ο ελληνικος λαος δεν ηταν ρημαγμενος απο 2 χρονια ακραιας λιτότητας και 5 συνεχόμενα χρόνια ακραίας υφεσης. Ο Μάνος προεκλογικά διατεινόταν ότι μπορεί να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα άμεσα, τύπου σε 1-2 μήνες, άρα υποθέτω ότι το δευτερογενές πλεόνασμα σκοπεύει να το πετύχει σε κανά χρόνο το πολύ.


Η ρεαλιστική ανάγνωση του Μάνου είναι ότι η Ελληνική κοινωνία πέρναγε πολύ φίνα τα τελεύταια 5 χρόνια ύφεσης και άρα σηκώνει ανετότατα ένα ακόμα σοκ μπας και συνέλθει και ξετεμπελιάσει. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι τη μέρα που θα κάνεις αυτό το σοκ, έχε έτοιμο και ένα σχέδιο διαφυγής από τη χώρα, διότι θα καεί όλη η Αθήνα και εσύ μαζί της. Φυσικά εγώ είμαι ένας τιποτένιος blogger και δεν έχω τους επιστημονικούς τίτλους του επιτελείου της Δράσης, οπότε μπορεί και να πέφτω έξω.


Πετάνε λοιπόν όλή  αυτή τη ρητορική στα σκουπίδια, σα να μην συνέβη τίποτα, και ξεκινάνε το επιστημονικό τους πρόγραμμα με έναν καραμπινάτο ισοσκελισμό. Και μαντέψτε από που θα γίνουν οι μειώσεις; Ναι σωστά μαντέψατε όχι από τους τόκους και τα δάνεια (αφού δεν θα κάνουμε στάση πληρωμών) αλλά μόνο από τις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες! Καταπληκτικό?

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, οι τόκοι του δημοσίου είναι λίγο πάνω από 16 δις. Αντίστοιχα το πρωτογενές έλλειμμα είναι γύρω στα 6 δις. Με έναν πολύ συντηρητικό* υπολογισμό ο Μανος θα κόψει με το καλημέρα (ΣΟΚ! λέμε) 22+ δις ευρώ.  Θυμίζω ότι το μεσοπρόθεσμο προβλέπει περικοπές στις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες της τάξεως των 11 δις ευρώ. Ο Μάνος επειδή είναι αυθεντικός φιλελεύθερος και όχι σαν τα φλωράκια του ΔΝΤ, προτείνει να διπλασσιάσουμε αυτές τις περικοπές. Το πρόγραμμα της Δράσης λοιπόν αντί να μας βγάλει από την ακραία ύφεση θα είχε ως αποτέλεσμα να την πολλαπλασιάσει. 

Επίσης το 2010 αν κάναμε στάση πληρωμών εντός ή εκτός ευρώ, θα έπρεπε να περικόψουμε 24 δις, τα οποία και αποτελούσαν το πρωτογενές μας έλλειμμα. Τότε οι φιλελεύθεροι το θεωρούσαν καταστροφικό. Τώρα όμως η Δρ. Ξαφά, θεωρεί ξαφνικά τις περικοπές 22+ δις μέσα σε λίγους μήνες, ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματός της. Για να το πούμε πολύ απλά, μας λένε να εφαρμόσουμε πάνω κάτω αυτό που πρότειναν οι παραγωγοί του Debtocracy χωρίς όμως τα θετικά μίας εξωτερικής υποτίμισης, αφού θα είμαστε ακόμα δεμένοι με το ευρώ. Θεικό?

Αυτό εγώ δεν το αποκαλώ σχέδιο εξαφάνισης των ελλειμμάτων, αλλά σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού. Ειλικρινά λοιπόν αναρωτιέμαι γιατί χτυπιέται ο κύριος Τατσόπουλος με Μπαρμπα-Θωμάδες όταν το φιλελεύθερο σχεδιο εξόδου από την κρίση γράφει φαρδιά πλατυά Great Depression. Αυτό είναι πραγματικά πολύ κρίμα, διότι κατά τα άλλα η Δράση ίσως να είχε κάποιες καλές προτάσεις στον εξορθολογισμό του δημοσίου. Παρ'όλα αυτά αυτή η τρομακτική μακροοικονομική αντίληψη είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης των φιλελεύθερων φίλων μας. Επίσης η Δράση έχει μάλλον ελλειμματικές προτάσεις στο κομμάτι που αφορούν την ανάπτυξη, αλλά αυτά θα τα εξετάσουμε σε άλλη ενότητα.


*αν υπολογίσουμε το ταμειακό έλλειμμα και όχι της eurostat, τότε χρειαζόμαστε μερικά ακόμα ψωροδις, αλλά δε βαριέσαι είμαστε χουβαρντάδες και δεν τα υπολογίζουμε.

11 comments:

  1. Άκρως πολιτική και (επέτρεψέ μου) biased ανάλυση.Στήριξες όλο το post στο assumption ότι η Δράση θα επιτύχει το 2ογενές πλεόνασμα σε ένα χρόνο??

    "υποθέτω ότι το δευτερογενές πλεόνασμα σκοπεύει να το πετύχει σε κανά χρόνο το πολύ." Από πού το υποθέτεις?

    "Με έναν πολύ συντηρητικό* υπολογισμό ο Μανος θα κόψει με το καλημέρα (ΣΟΚ! λέμε) 22+ δις ευρώ." Και κάπου εδώ αρχίζει μια μάλλον απλοική από άπόψη δεδομένων ανάλυση βασισμένη στην τελείως αυθαίρετη υπόθεση που έκανες παραπάνω.

    Data my friend, data.

    ReplyDelete
  2. Πολιτική είναι η ανάλυση σίγουρα, και biased επίσης :) δεν ισχυρίζομαι ότι κρατάω κάποιο ραβδί αντικειμενικότητας, και όποιος λέει κάτι τέτοιο, ψεύδεται. Η ανάλυσή μου ακόμα κι έτσι όμως, πιάνει τη βασική αντίληψη της Δράσης για την οικονομία. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τα 22 δις δεν θα περικοπούν τον πρώτο χρόνο κατευθείαν, ο Μάνος δεσμεύεται να περικόψει τα 11 δις του μεσοπρόθεσμου. Ήδη λοιπόν είσαι σε ένα Great Deppression και η απάντηση είναι και άλλες περικοπές. Είτε κόψει τα άλλα 11 με το καλημέρα, είτε μετά από μερικούς μήνες το αποτελέσμα θα έίναι σχεδόν το ίδιο. Διότι το πρόβλημα της Δράσης όπως θα δούμε αργότερα δεν είναι μόνο οι τεράστιες περικοπές, αλλά το γεγονός ότι δεν έχει απάντηση στο θέμα της ανάπτυξης. Δηλαδή θα μειώνονται τόσο οι δημόσιες δαπάνες, όσο και οι ιδιωτικές. Αυτά στο επόμενο post :)

    ReplyDelete
  3. Πολύ biased ανάλυση. Τους τόκους τους πληρώνουν οι έξω με το νέο δάνειο αρά το μόνο που θέλουμε είναι να μην έχουμε ελλείμματα (εννοείται αυτό, και θα έπρεπε να ισχύει πάντα) και ένα πλεόνασμα 11 δις που λέει το μνημόνιο για να αρχίσουμε να ξεπληρώνουμε. Τα 11 δις είναι 300.000 ΔΥ στο περίπου απολύσεις. Αυτοί με την εμπειρία από το δημόσιο θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και έσοδα και έτσι θα αυξηθεί το ΑΕΠ μας. Άρα το μνημόνιο είναι μια χαρά

    ReplyDelete
  4. Το να μην έχουμε ποτέ ελλείμματα δε ξέρω γιατί εννοείται και από που προκύπτει. Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν για μεγάλες χρονικές περιόδους ελλείμματα και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Είναι σα να μου λες ότι ως επιχειρηματίας δεν θα δανειστείς ποτέ και δεν θα επεκταθείς για να μην αποκτήσεις έλλειμμα. Τότε πιθανότατα θα οδηγηθείς εκτός αγοράς. Οπότε ως προς το πρώτο σημείο, θα ήθελα να μου αναφέρεις κάποιον οικονομολόγο που να υπερασπίζεται αυτή τη θέση.

    Το Μνημόνιο δεν αναφέρεται από όσο γνωρίζω σε κάποιο πλεόνασμα 11δις. Από που προκύπτει αυτό?

    Το μεσοπρόθεσμο, αναφέρει περικοπές από τις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες της τάξεως των 11 δις ευρώ.

    Η άποψη ότι αν απολύσουμε 300.000 δημόσιους υπαλλήλους, θα έρθει η άνοιξη που στηρίζεται ακριβώς? Ενδεικτικά, όταν περικόπτεις κρατικές δαπάνες χωρίς αυτές να αναπληρώνονται από ιδιωτικές επενδύσεις (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα) οδηγείσαι σε ένα μονάχα αποτέλεσμα και αυτό δεν είναι η αύξηση του ΑΕΠ αλλά η ραγδαία μείωσή του. Υπομονή όμως, θα υπάρξει σχετική ανάρτηση αύριο σχετικά με το μύθο ότι η απόλυση μερικών χιλιάδων τεμπελχανάδων στο δημόσιο θα λύσει κάποιο πρόβλημα.

    ReplyDelete
  5. Έχουν ελλείμματα όταν εναλλάσσονται με πλεόνασμα για να ξεπληρώνουν. Όταν έχεις 30χρόνια έλλειμμα που θα βρεις κορόιδο να σε δανείζει για άλλα 30? Δε θα βρεις και εδώ είμαστε εμείς τώρα.

    Περικοπές 11δις όταν τώρα είμαστε με έλλειμμα 0 ή 5δις δε σημαίνει ότι θα κάνουμε πλεόνασμα?

    Αν απολύσουμε 300.000 ΔΥ θα γλυτώσουμε 11δις σε μισθούς. Αν αυτοί κάθονται μας μένουν τα 11δις. Αν αποφασίσουν να κάνουν και καμιά δουλειά (γιατί φαντάζομαι όλοι οι άνθρωποι θέλουν μια δουλειά και χρήματα) θα κερδίσουμε και από την άνοδο του ΑΕΠ

    ReplyDelete
  6. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν χώρες οι οποίες βρίσκονται σε συνεχές έλλειμμα και παρ όλα αυτά το κόστος δανεισμού παραμένει εκπληκτικά χαμηλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ, όπου τρέχουν ελλείμματα εδώ και 10 χρόνια συσσωρεύοντας απίθανο ακόμα και για το δικό τους μέγεθος χρέος χωρίς πρόβλημα. Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τις αποδόσεις των τόκων δανεισμού και αυτοί δεν έχουν ιδιαίτερη σχεση με τα 30 χρόνια ελλειμματικών προυπολογισμών, αλλά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται στην αγορά. Στην Ευρωπαική και την Ελληνική περίπτωση όπως θα δουμε ο βασικός λόγος ήταν η χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος η οποία και έγινε το 2008, 2 χρόνια πριν εκδηλωθούν οι κρατικές κρίσεις χρέους στη ζώνη του ευρώ.

    Αυτό που αναφέρεις ως προς τα 30 χρόνια συνεχόμενων ελληνικών ελλειμμάτων είναι απόλυτα σωστό, με μία διευκρίνιση. Η ελλάδα δε χρεοκόπησε λόγω αυτής της παθογένειας. Σίγουρα συνετέλεσε στη χρεοκοπία, απλώς οι βασικοί λόγοι ήταν άλλοι και θα τους εξετάσουμε στη συνέχεια.

    Κατ΄αρχάς δεν έχουμε ακομα πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε 6 δις μακρυά από αυτό. Τώρα αν κάνεις περικοπες 11 δις, το αποτέλεσμα που θα έχεις (δηλαδή το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα) εξαρτάται από το εάν αυτές οι περικοπές θα γίνουν ενώ πληρώνεις ακόμα το χρεός σου (δηλαδή συνεχίζεις με τη δανειακή) ή αν θα γίνουν εκτός αυτής.

    Αν οι περικοπές των 11 δις γίνουν εντός της δανειακής, σημαίνει ότι συνεχίζεις να πληρώνεις δάνεια/τόκους και άρα θα πρέπει να περικοψεις αποκλειστικά από τις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου καταστροφικό και οδηγεί εντός πολύ λίγων μηνών στη δραχμή. Αυτές οι περικοπές, δε σου εξασφαλίζουν όμως πρωτογενές πλεόνασμα καθώς το δευτερογενές σου έλλειμμα είναι συνολικά 22-23 δις. Άρα στην πρώτη περίπτωση της δανειακής, περικοπές 11 δις,σημαίνει ότι συνεχίζει να έχεις 11-12δις έλλειμμα καθώς οι τόκοι σου είναι 16 δις το οποίο είναι δευτερογενές.

    Στη δεύτερη περίπτωση που καταγγείλεις τη δανειακή, δεν πληρώνεις τόκους/δάνεια, και είσαι υποχρεωμένος να ισοσκελίσεις πρωτογενώς. Αυτό σημαίνει περικοπές 5-6 δις σύνολο. Κοινώς δε χρειάζεται να κόψεις ούτε 22-23 δις που θέλει ο Μάνος, ούτε 11 δις που λέει το μεσοπρόθεσμο αλλά 5-6 δις και καθάρισες :)

    ReplyDelete
  7. Τους τόκους είπαμε τους πληρώνει το μνημόνιο (νέα δανειακή). Άρα έχεις δίκιο ότι
    1) ή ακολουθούμε το μνημόνιο και κόβουμε 11δις ή
    2) καταγγέλλουμε και πάμε σε "μόνο" 5-6δις περικοπές. Μόνο που σ'αυτή τη περίπτωση χρεοκοπούμε κιόλας οπότε τα έσοδα πέφτουν κατακόρυφα (και άρα τα 5-6δις που μας λείπουν γίνονται πάλι 16-26), τα λεφτά μας στην τράπεζα εξαφανίζονται, οι εισαγωγές σταματάνε (πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα)

    Τι διαλέγεις? 1 ή 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol, lol, Πως είπατε? χρεοκοπούμε? Ποιός τα λέει αυτά?

      Είμαι ανοικτά υπέρ της παραμονής στο ευρώ τουλάχιστον όσο η ζωή εντός ευρώ παραμένει καλύτερη από την αβέβαιη προοπτική που διαγράφεται με τη δραχμή.

      Το μνημόνιο και το ευρώ δεν έχουν καμία μα καμία σχέση μεταξύ τους. Το να καταγγείλεις τη συμβαση του μνημονίου, στην ουσία καταγγέλεις τον περαιτέρω δανεισμό σου από τους εταιρους. Υπόσχομαι να γράψω ένα άρθρο σχετικά με αυτό μεθάυριο. Περιληπτικά, αν οι Γερμανοί τραβήξουν την πρίζα από την Ελλάδα, το μνημόνιο/αντιμνημόνιο και το πλεόνασμα της Ελλάδας, θα είναι το λιγότερο που θα απασχολεί την Ευρώπη. Πάμε για νέο 1929.

      Delete
  8. Σε παρακαλώ δες την αυριανή μου ανάρτηση σχετικά με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό το επιχείρημα πως στοιχειωθείται ακριβώς? Το ότι την αναφέρουν τα παπαγαλάκια δε σημαίνει ότι ισχύει κιόλας, σωστά? Αν βρεις στοιχεία που να την επιβεβαιώνουν, παρακαλώ πόσταρέ τα εδώ.

    Περιληπτικά, αν απολύσεις αύριο 300.000, τα 11 δις που θα εξοικονομησεις δεν θα τα ρίξεις σε κρατικές επενδύσεις ή σε κρατικές δαπάνες, αλλά θα πάνε στην αποπληρωμή τόκων. Το αποτέλεσμα θα είναι περαιτέρω κατάρρευση της ζήτησης στην εσωτερική αγορά καθώς θα έχεις αφαιρέσει τεράστια ρευστότητα απότομα. Αυτό σημαίνει απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο οδηγεί σε ασύλυπτη ύφεση και σε ένα ντόμινο κατάρρευσης. Θα σταματήσουν πολλές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία ήδη έχουν πρόβλημα, θα πέσουν τα έσοδα από ΦΠΑ και θα ξεκινήσει μία νέα αλυσιδωτή αντίδραση ή όπως το αποκαλούν οι οικονομολόγοι σπιράλ. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις δυσβάσταχτες κοινωνικές συνέπειες.

    ReplyDelete
  9. Περιμένω τότε την αυριανή σου ανάρτηση αλλά σκέψου και τα εξής:

    Τα 11δις σε μισθούς είναι έξοδα. Τα λεφτά που παίρνεις πίσω σε ΦΠΑ, φόρους κτλ. δεν είναι τίποτα κέρδος, απλά το κράτος δανείζεται 15δις, κρατάει τα 4 για φόρους, ΦΠΑ από την κατανάλωση κτλ και δίνει τα 11 σε μισθούς. Αν τα κόψεις, κόβονται, τα "έσοδα" που χάνεις αφού πάλι δανεικά ήταν, δεν ήταν έσοδα

    Πραγματικά έσοδα θα είναι όταν αυτοί οι 300.000 κάνουν δική τους δουλειά είτε εσωτερικού είτε κάποιοι με εξαγωγές. Τότε ο φόρος που θα παίρνεις θα είναι πραγματικά έσοδα. Επίσης το να στερήσεις 11δις από την αγορά δεν είναι τίποτα. Στην ουσία στερείς 1δις από την ελληνική αγορά και 10 από τις ξένες (εισαγωγές).

    Δε θεωρείς ότι είναι λίγο τρελό να "επιδοτώ" με τους μισθούς την αγορά ενός BMW πχ που κάνει 50.000 για να πάρει και ο τοπικός Έλληνας εμποράκος τα 5.000?

    Χωρίς BMW πράγματι οι συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες αλλά κάποτε πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που βγάζουμε. Θα πάρεις BMW όταν σκεφτείς μια δουλειά που θα σου φέρνει από το εξωτερικό 50.000. Καλύτερα να είναι τεχνολογική, αλλά αν θες και πιο εύκολη επειδή δε σκαμπάζεις κάνε τουρισμό ή γεωργία

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είμαι ο Κοτσώβολος στο Χαλάνδρι. Απασχολώ 15 υπαλλήλους. Κάνω τζίρο 500.000 το χρόνο. Απολύονται 300.000 δ.υ. Πεφτει ο τζίρος. Τι κάνω? Δεν μπορώ να κόψω παραγωγή (δεν έχω άλλωστε), δεν μπορώ να κόψω φόρους, λειτουργικά έξοδα κλπ. Απολύω. Απολύει και ο δίπλα, και ο παραδίπλα, νέα ύφεση, νέα ανεργία.

      Συμφωνώ μαζί σου ότι αυτά που παίρνεις πίσω δεν είναι κέρδος διότι δυστυχώς έχτισες μία οικονομιία, με τις πιέσεις και τις ευλωγίες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, των συντεχνιών και άσχετων πολιτικών, που στηριζόταν στην κατανάλωση αντί στην παραγωγή.

      Από εκεί και πέρα μέχρι να εξασφαλίσεις ότι θα γίνουν επενδύσεις στην παραγωγή για να απορροφηθούν αυτοί οι άνθρωποι, δεν έχει κανένα νόημα να τους διώξεις. Ίσα ίσα εξασφαλίζεις ότι υπάρχει ένα στοιχειώδες κοινωνικό συμβόλαιο. Εγώ θεωρώ ότι αν τους απολύσεις, που σημαίνει ότι θα τα έχουν χάσει όλα, η δραχμή θα γίνει πιο ελκυστική επιλογή για αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι σε ενδεχόμενες εκλογές κινδυνεύεις είτε με περαιτέρω πολιτική πόλωση, δηλαδή χρυσές αυγές, ανταρσύες, κλπ και ενδεχομένως με έξοδο από το κοινό νόμισμα. Είναι πολύ τζογαδόρικη κίνηση νομίζω.

      Το βασικό σου πρόβλημα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι 1.5 εκατ άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα. Για να βρουν δουλειά αυτοί σημαίνει ότι θα έχεις είτε κρατικές επενδύσεις στη χώρα (δεν έχεις λόγω μνημονίου) είτε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω πχ τραπεζικού δανεισμού (δεν έχεις λόγω αστάθειας στο ευρώ). Αν δε λύσεις το θέμα των τραπεζών, οι οποίες δε δανείζουν κωλυμπυθρόξυλο τότε είσαι τελειωμένος. Έχεις ανθρώπους έτοιμους για δουλειά, με πτυχία, κατάρτιση, μόρφωση και δεν μπορείς τους απορροφήσεις.

      Delete